Informatie foie gras

Cijfers

Er bestaan verschillende foie gras producenten over heel België. Vlaanderen telt nog 1 producent. Belgen zijn de 2de grootste consumenten van foie gras in Europa.

Ongeveer iets meer dan 24 500 ton foie gras werd in 2018 geproduceerd in de Europese Unie. Dit was 22 600 ton eendenlever en 19OO ton ganzenlever. De sector schept een omzet van 4 miljard euro. De Europese Unie produceert ongeveer 90% van de foie gras op wereldschaal. De andere grote producenten zijn China de Verenigde Staten en Canada. Volgens Eurostat was de export van de Europese Unie naar derde landen in 2018 goed voor 82 miljoen euro, wat 58% meer is dan in 2017 (+50% in volume).

België is één van de weinige Europese landen dat nog foie gras produceert. In veel andere landen is dit verboden. In Californië en pas ook in New York City is er zelfs een volledige ban op foie gras.

2de grootste

De Europese Unie produceert circa 90% van de foie gras op wereldschaal. België is de 2de grootste consument

10 keer

De lever wordt vestgemest via dwangvoederen tot die 10 keer zijn oorspronkelijke grote bedraagt

12 weken

De eenden worden slechts 12 weken oud, terwijl ze normaal 20 jaar kunnen worden

10 tot 20 x

Er gaan 10 tot 20 keer meer eenden dood in de foie grasindustrie dan in de intensieve veeteelt

Mulard Eend

De vette lever, gekend als foie gras, werd oorspronkelijk gemaakt van ganzen. De laatste jaren echter is men vooral gebruik gaan maken van eenden, omwille van financiële redenen. Voor eendenlever heeft men een hybride soort gecreëerd, namelijk de Mulard eend. Dit is een kruising tussen Cairina Moschata en Anas Platyrhynchos.

De mannetjes worden gebruikt voor foie gras. De lever van de vrouwtjes is te geaderd en dit wil de consument niet. Daarom worden de vrouwtjes gekweekt voor vleesconsumptie of worden ze als kuikentje levend vermalen of vergast. 

Dwangvoeren

De eerste fase is de opfokfase. De eenden worden ad libitum gevoederd. Daarna om de vogels voor te bereiden op de vetmesting, worden ze na 6 weken in een overgangsfase aangeleerd om zich per maaltijd te voeden. Na deze 3 weken wordt er zo veel mogelijk voeding toegediend. Deze training waar de vogel aan onderworpen wordt, dient om de slokdarm te doen verwijden. Deze voorbereiding maakt het de vogels mogelijk om op snelle tijd een grote hoeveelheid voedsel te ontvangen. Hierna begint de vetmestfase. De dieren worden in kleine hokken geplaatst, soms met drie tezamen, zonder buitenlucht of buitenlicht. De vogels krijgen twee keer per 24 uur een geleidelijk opgevoerd rantsoen om de psuedo-krop te vullen, gedurende ongeveer 12 dagen voor eenden en 16 dagen voor ganzen. Het vetmesten gebeurt door ‘geassisteerde voeding’. Dit wil zeggen dat ze een lange buis in de keel van het dier stoppen en via een trechter het voedsel toedienen.

Lichamelijke letsels

Door het dwangvoederen krijgen heel wat vogels last van lichamelijke letsels. Een eend die zelf voeding eet heeft controle over zijn spierbewegingen en spijversteringsreflexen. Het dangvoederen echter brengt veel risico’s met zich mee. De buis die wordt ingebracht kan verwondingen en blauwe plekken veroorzaken, alsook perforatie van de slokdarm. Letsel kan ook ontstaan omdat het voedsel te warm is. Er kunnen infecties ontstaan wanneer er per ongeluk voedsel in de luchtpijp terecht komt. Ook kan er verstikking ontstaan hierdoor. Doordat hun lever 19 keer groter wordt dan normaal, worden hun longen samengedrukt. Ze krijgen ademhalingsmoeilijkheden en kunnen moeilijk bewegen. Veel dieren krijgen ook diaree en reflux. Doordat ze op ijzeren draad zitten, kunnen ze hun pootjes ook makkelijk verwonden.

Is uw smaak meer waard dan hun leven?

U als consument kan deze wandaden stopzetten. Door geen foie gras meer te kopen of eten, daalt de vraag naar foie gras en hopelijk stopt deze horror dan ooit. Gelukkig hoeft u de smaak niet te missen. U kan foie gras namaken met alleen plantaardige ingrediënten. Heerlijk op een toastje met wat veenbessenconfituur! Ga aan de slag met dit recept!

Recept Foie Gras

Ingrediënten

 • 1 sjalot, in blokjes

 • 4 el olijfolie

 • 4 teentjes look, fijn gesneden

 • 2 tl rozemarijn, gesnipperd

 • 2 tl tijm, gesnipperd

 • 2 tl salie, gesnipperd

 • 24 champignons, grof gesneden

 • 2 el Cognac

 • 2 el sojasaus

 • 400g gekookte linzen

 • 150g geroosterde walnoten

 • 2 el gepureerde rode biet

 • zwarte peper

Bereiding

Bak de sjalot glazig in 2 eetlepels olijfolie.

Voeg de look, gesnipperde kruiden en champignons toe. Voeg de Cognac toe en zet het vuur hoger. Voeg de sojasaus toe, zet het vuur lager en laat 6 minuten op een laag vuurtje sudderen.

Haal de pan van het vuur en laat afkoelen.

Mix het geheel in een keukenmachine samen met de overige 2 eetlepels olijfolie, linzen, walnoten, rode biet en peper tot een bijna glad mengsel. Voeg eventueel een extra scheut Cognac toe voor een je ne sais quoi-smaak!

Giet dit in een kleine glazen pot en laat enkele uren afkoelen alvorens op te dienen.

Serveer met geroosterde sneden zuurdesem of een ander soort brood.

Share this page